Vad man får ta med sig ombord

Ombord och i bagage

När man ska resa utomlands så måste man ta reda på vad man får ta med sig ombord. Både när det gäller inne i planet och vad sim finns i ditt bagage. Det finns olika begränsningar som gäller vid din resa och vad du får och inte får ta in. Ditt incheckade bagage har inte dessa begränsningar.

Vad man får ta med sig ombord

I dag finns det en hel del butiker som säljer små tomma förpackningar som du kan fylla med nödvändiga vätskor som du vill ha i ditt handbagage. Vad som gäller för vätskor är bland annat all dryck, krämer, parfym och geléer. Det enklaste är att lägga allt sådant i det incheckade bagaget, men ibland åker man bara med handbagage och då gäller det att tänka till hur mycket man har. Hur mycket vätska du får ta med dig är en maxvikt på etthundra milliliter som är en deciliter. Alla vätskeflaskor ska sedan ligga i en genomskinlig försluten plastpåse. Dessa finns på många flygplatser att tillgå när man checkar in.

 

Vad händer med din resväska när du lämnat in den?

Här får du se vad som egentligen händer med din väska när du har checkat in den.

 

Mat ombord

Vet du att du kommer att tillbringa en längre tid på flygplatsen innan du sätter dig på planet kommer du säkerligen bli hungrig. Maten på flygplatserna är ganska dyra och du kanske inte hittar någonting som du är sugen på eller vill ha. Då skulle du vilja ta med dig någonting att äta hemifrån. För maten på planet brukar du inte tycka om eller bli mätt av. Vad som gäller att ta med sig mat hemifrån kan skilja sig från olika flygbolag så det gäller att kolla upp detta innan man stoppar ner något i sin väska. Nedan följer några exempel, men dubbelkolla innan ifall något är ändrat på grund av resenärer eller vart du ska. Vätskemängden gäller på alla flygplan och flygbolag.

Mat som du får ta med dig på vissa flygbolag ska vara i fast form. Som till exempel godis, kakor, smörgåsar och chips. Dom ska vara i sin förpackning. Det finns ofta en hel del att köpa på planet i form av till exempel små tapastallrikar, drycker eller smörgåsar. Man kan också kunna köpa både kalla och varma drycker. Det brukar gå att hitta på nätet om man går in på flygbolagets sida.

  • Reser du med SAS kan du få ta med dig mat ombord. Dock ej jordnötter på grund av allergier.
  • Reser du med Norwegian får du ta med dig mat ombord.
  • Reser du med Ryanair får du ta med dig mat ombord.
  • Reser du med Tur får du inte ta med dig egen mat ombord.

Medicin

Om du behöver ha medicin med dig på din resa så får du ta med dig både receptbelagd och receptfri medicin. Du måste då ta upp och visa din medicin i säkerhetskontrollen. Detta gäller när det handlar om medicin i vätskeform. I säkerhetskontrollen tar du då upp dessa och visar dom separat från handbagaget. När det gäller tabletter eller pulver kan dessa ligga kvar i väskan och tas upp ifall frågan kommer om extra kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *